- Newsletterul 888 Go!
- Posts
- Despre respect, emoții și regula de platină în relații
Despre respect, emoții și regula de platină în relații
Newsletter 888 Go! - #35. În această ediție vei găsi idei despre ce înseamnă respect și cum îl arăți, cum să îți gestionezi emoțiile ca să iei decizii mai bune, despre regula de platină în relații și o serie de recomandări interesante.🙏
Salutare!
Iată-ne cu o nouă ediție de duminică a newsletterului în care primești 8 idei de la mine, 8 citate care să te inspire și 8 recomandări pentru tine.
Dacă îți sunt utile informațiile din acest newsletter, dă-i forward unui membru al familiei tale, unui prieten sau unui coleg de la serviciu. Nu ar strica nici să dai share la acest newsletter în grupul de whatsapp cu prietenii tăi.
Let’s 888 Go!
💡8 idei de la mine
1/ Respectul este o valoare esențială în crearea și menținerea relațiilor pe termen lung. Acesta poate fi manifestat în multe moduri.
Când te ții de cuvânt, arăți respect.
Când oamenii se pot baza pe tine, arăți respect.
Când arăți gratitudine pentru lucrul bine făcut, arăți respect.
Când oferi feedback constructiv, într-o manieră potrivită arăți respect.
Când ești cu adevărat interesat de ceea ce spune cel din fața ta, arăți respect.
Faptele au mai multă greutate decât cuvintele. Așadar, întreabă-te cât de des poți „arăta respect prin ceea ce fac acum"?
2/ Emoțiile îți influențează deciziile.
Marketerii știu foarte bine acest aspect. Ei caută mereu să pună oferte de nerefuzat în fața celor mai vulnerabili emoțional, cei care reacționează puternic la problemele lor.
Când treci prin momente încărcate de emoții, chimia creierului tău se schimbă, afectându-ți capacitatea de a lua decizii raționale.
De aceea, atunci când te regăsești într-o situație emoțională intensă, oferă-ți conștient momente pentru a lucra cu emoțiile tale, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie pentru situația respectivă.
Apelează la mentori, coachi, psihoterapeuți sau alți specialiști dacă simți nevoia. Vei avea nevoie de tot ajutorul necesar.
3/ O mare confuzie pe care o fac oamenii în relațiile lor este că se ghidează după următoarea idee:
Tratează-i pe cei din jur așa cum ai vrea tu să fii tratat.
Eu o numesc regula de aur.
Însă, regula de aur are imperfecțiuni. Nu totul trebuie raportat la tine.
În schimb, poți aplica regula de platină:
Tratează-i pe cei din jur așa cum merită să fie tratați.
Ține minte aceste două reguli atunci când construiești relații pe termen lung.
4/ Ca o extensie a ceea ce am scris la #3: Fii un alături de prietenii tăi în momentele lor grele.
5/ Exemplu de simplificare: aplica regula de 5x5.
Dacă ceva nu va conta cu nimic peste 5 ani, nu are rost să irosești mai multe de 5 minute făcându-ți griji pentru asta.
6/ În loc să-ți stabilești obiective pe termen lung, o alternativă este să-ți creezi o poveste despre cum te vezi peste câțiva ani.
De exemplu, în loc să spui „vreau ca în 10 ani să am o casă cu 5 dormitoare în cartierul Primăverii și un job plătit cu peste 5000 EUR pe lună", ai putea încerca o poveste de genul: „peste 10 ani, vreau să locuiesc într-o casă potrivită nevoilor familiei mele, într-un cartier plăcut din orașul în care voi locui. Activitatea mea profesională îmi va permite să câștig suficient pentru a mă simți motivat și împlinit, susținând totodată un stil de viață activ pentru familia mea."
Ideea din spatele creării unei povești în locul unor obiective concrete este că astfel poți naviga mai ușor prin neprevăzut. În plus, ai un ghid mai flexibil pentru a lua decizii care te vor aduce mai aproape de viitorul dorit.
De exemplu: dacă apare o oportunitate de a te muta într-un alt oraș pentru un job mai bine plătit, te poți întreba: „Este această oportunitate în concordanță cu povestea pe care mi-am creat-o pentru următorii 10 ani?"
7/ Frica de eșec este singura barieră între tine și potențialul tău real. În loc să te lași blocat, îndrăznește să faci un pas înainte și dă-ți voie să greșești.
Acceptă că, din zece creații, poate doar una va străluci cu adevărat – iar asta este perfect normal. Fiecare încercare te apropie de succesul tău.
Așa cum un motor are nevoie de combustibil pentru a funcționa, și tu ai nevoie de eșecuri pentru a evolua.
Atât timp cât îți urmezi direcția și ai curajul să înveți din fiecare pas greșit, vei reuși să creezi ceva cu adevărat valoros.
Eliberează-te de această frică și acționează acum!
8/ Întrebări pentru această duminică: ce frici te țin în loc? Ce ai putea să realizezi dacă ai scăpa măcar de o treime dintre frici? Dacă ai ști că nu ai cum să eșuezi, ce ai ce proiect ai încerca, ce schimbare ai face?
PS: o bună metodă de introspecție în acest sens este să îți adresezi în scris întrebarea „de ce?” de 5 ori. Începe cu un blocaj cu care te confrunți și răspunde la întrebarea „de ce?”, apoi ia răspunsul și mai întreabă-te încă o dată „de ce?”. După 5 astfel de întrebări, ar trebui să ajungi la mijlocul problemei și să descoperi frici adânci.
PS2: Dacă ai vrea să aplici această tehnică, dar nu știi cum, dă-mi un reply și scriu un material sau organizez o sesiune de mastermind separată pe acest subiect.
Webinar Nou: Mentalitatea de Creștere – Cheia Succesului Personal și Profesional
Vrei să îți depășești limitele și să îți atingi adevăratul potențial? Te invit la un webinar special despre Mentalitatea de Creștere, unde vei învăța cum să îți schimbi modul de gândire pentru a depăși provocările și a te dezvolta continuu, atât pe plan personal, cât și profesional.
Ești interesat? Completează formularul de mai jos și vei primi detaliile privind data și ora.
Webinarul va fi gratuit, la final vei primi un pdf cu ideile principale și un exercițiu, iar locurile sunt limitate.
🗨️8 idei împrumutate de la alții
1/ Că bine mai zice Mel:

2/ „Diferența dintre oamenii obișnuiți și oamenii de succes este percepția și răspunsul lor la eșec.” - John C. Maxwell
3/ Fii o inspirație pentru alții atunci când poți.

4/ Iată ce efect are, de fapt, curiozitatea:

5/ Cum rezolvi problema ruminatului? Contraintuitiv, Adam Grant zice că prin mai multă reflecție.

6/ „Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți păstra echilibrul, trebuie să fii mereu în mișcare.”- Albert Einstein
7/ „Obstacolele nu trebuie să te oprească. Dacă dai de un zid, nu te întoarce și renunța. Găsește-ți cum să-l urci, să treci prin el sau să îl ocolești.” – Michael Jordan
8/ Patrick Winston, care a fost professor la MIT, obișnuia să țină un curs intatulat How to speak, bazat pe următoarea structură:
Symbol: Use a visual symbol to make your idea stick.
Slogan: Find and deliver a simple, catchy slogan for the central idea.
Surprise: The human brain loves novelty. Make sure to highlight the contrarian, counterintuitive, or surprising details of the idea.
Salient: Focus, less is more. Determine the most salient pieces and deliver those succinctly. Avoid unnecessary fluff.
Story: People love stories. Use human storytelling to simplify, spark emotion, and make a presentation more relatable and memorable.
🔥8 recomandări interesante
1/ Probabil unul dintre cele mai utile și interesante cursuri pe care le-am făcut recent este programul Forward de la McKinsey & Co. Am scris aici despre experiența mea cu acest program.
Dacă și tu ești interesat să-ți rafinezi skillurile pentru mediul de lucru modern, mai ales dacă ești la început de drum profesional, iîți recomand să aplici pentru programul McKinsey Forward. Dacă vei fi acceptat, programul ține 10 săptămâni, iar metoda de învățare este una mixă: materiale de citit, videouri de urmărit și câteva webinarii cu participare obligatorie.
Toate acestea fără să plătești 1 leu. Programul este complet gratuit, iar ca să fii absolvent al acestui program va trebui să parcurgi toate materialele în timpul acordat.
Poți să afli mai multe aici, iar dacă decizi să aplici, te rog să introduci codul meu de referral care este: AM1143627.
Succes!
2/ Un ”exercițiu” subapreciat pentru sănătatea coloanei vertebrale și pentru a corecta postura greșită de la birou este atârnatul de o bară, chiar și pentru 30 secunde. Citește aici celelalte beneficii, de la creșterea mobilității până la creșterea în înălțime.

Photo: Adobe Stock
3/ Un podcast care m-a inspirat săptămâna asta este de la The Knowledge Podcast. Invitatul a fost Matthew Dicks, un specialist în storytelling, adică despre cum să spui povești captivante. Link aici. Merită fiecare minut.
4/ Jade Bonacolta a publicat pe Linkedin un scurt ghid despre cum să devii un magnet de oameni însoțit de câteva recomandări de cărți. Poți vedea conținutul aici.
5/ [interesant de citit] Povestea celui mai cunoscut logo din lume și a creatoarei lui.
6/ [videoul scurt cu explicații științifice] De ce îți vin idei la duș? Iată aici o explicație de la un psiholog comportamental.
7/ După ce a alergat un maraton, Sahil Bloom a scris un articol cu 8 (da, 8!) lecții de viața. Și da, viața poate fi descrisă ca un maration din multe privințe:
The goals are the checkpoint, not the destination.
Using the ABC Goals System is a cheat code for life.
Happiness is not a byproduct of ease.
Life is about laying one brick at a time.
The goal of preparation is to eliminate as many unknowns as possible.
You never really know what you're capable of until the lights come on.
If your goals don't scare the sht out of you, you probably aren't thinking big enough.*
No matter what happens, run YOUR RACE.
8/ [e de râs, dar și de plâns] Iată un comportament obișnuit al unui adult cu ADHD.
✍️În încheiere
Sper ca măcar o idee din acest newsletter să te fi inspirat să treci la acțiune. Iar dacă știi deja care, dă-mi un reply la acest e-mail și spune-mi și mie.
De asemenea, dacă este util ce citești săptămână de săptămână, trimite acest newsletter unui prieten sau coleg de la serviciu folosind linkul adrianmurariu.ro/newsletter.
Ne vei ajuta să promovăm newsletterul și să ajungem la cât mai multe persoane, iar tu îți vei ajuta colegul sau prietenul cu informații utile și recomandări curatoriate.
Pe data viitoare!
Adrian & Bogdan
PS
PS: Datorită volumului mare de informații pe care îl punem în fiecare newsletter și timpul scurt avut la dispoziție, posibil să ne fi scăpat câteva greșeli de exprimare sau ortografie.
|
Reply