- Newsletterul 888 Go!
- Posts
- Despre probleme de succes, învățat și mentalitatea potrivită
Despre probleme de succes, învățat și mentalitatea potrivită
Newsletter 888 Go! - #37. În această ediție vei găsi idei despre probleme de succes vs. probleme de eșec, cum să înveți și să elimini „information overload”, precum și o modalitate prin care îți poți ajusta mentalitatea spre succes.
Salutare!
Iată-ne cu o nouă ediție de duminică a newsletterului în care primești 8 idei de la mine, 8 citate care să te inspire și 8 recomandări special alese pentru tine.
Dacă îți sunt utile informațiile din acest newsletter, recomandă-l mai departe unui membru al familiei tale, unui prieten sau unui coleg de la serviciu. Vei găsi la finalul newsletterului un link de referral al tău care ne permite să recompensăm pe cei care ne recomandă.
De asemenea, poți susține acest newsletter accesând reclamele care apar la fiecare ediție.
Now let’s 888 Go!
💡8 idei de la mine
1/ Există probleme de eșec și probleme de succes.
Problemele de eșec apar atunci când te gândești cum să rezolvi o situație luând în considerare un posibil eșec.
De exemplu, „de unde voi plăti chiria dacă nu voi mai avea încasări?”.
Problemele de succes apar atunci când te gândești cum să rezolvi o situație având în vedere un potențial succes.
De exemplu, „îmi va trebui un spațiu mai mare dacă activitatea mea se extinde și voi avea mai multe încasări”.
Ambele tipuri de probleme trebuie rezolvate cumva, dar este mult mai plăcut să rezolvi probleme de succes.
Așadar, asigură-te că aloci suficiente resurse pentru a rezolva mai întâi problemele de eșec.
2/ Învățatul nu este opțional; este sursa de energie în dezvoltarea personală și profesională. Stoarce din fiecare experiență lecția pe care trebuie să o înveți, fie că este vorba de succes sau eșec.
3/ Notițe digitale vs. hârtie
Pentru cărțile sau cursurile pe care le studiez, prefer de obicei hârtia. Există studii care susțin utilizarea notițelor scrise de mână în locul celor digitale. Acest lucru se explică prin faptul că este o sarcină mai complexă pentru creier să transcrii cuvânt cu cuvânt pe hârtie, ceea ce te obligă să procesezi informația pe măsură ce o notezi. Atâta timp cât nu scrii mecanic sau copiezi mot-à-mot, această variantă este mai bună pentru învățare.
Pentru materialele la care intenționez să revin mai târziu, prefer formatul digital. Este mult mai ușor să cauți informații într-un document digital decât într-unul tipărit.
Când vine vorba de luarea notițelor, alege metoda care se potrivește cel mai bine scopului tău.
4/ Fiecare nou început vine cu o avalanșă de informații (information overload). Așa că ai nevoie să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat și să elimini tot ce îți distrage atenția.
O sursă imensă de stres sunt sarcinile incomplete:
delegi,
elimini sau
pui în calendar, ca să îți eliberezi mintea. Altfel, mintea ta va rumina încontinuu.

Sursa: chatGPT
5/ În ședințele profesionale, este recomandat ca liderul sau persoana cu cel mai mare salariu să ia cuvântul la final. O intervenție timpurie poate influența discuțiile, făcând echipa să omită informații esențiale, să exprime obiective nerealiste sau să limiteze creativitatea. Vorbind la final, liderul încurajează un mediu deschis, unde toate opiniile pot fi exprimate liber și soluțiile inovatoare pot fi discutate.
Dacă ești lider, asigură-te că îți exprimi opinia la final pentru a formula o concluzie echilibrată. Dacă faci parte din echipă, sugerează liderului să vorbească la final pentru a menține un climat colaborativ și constructiv.
6/ Mindsetul este unul dintre cele mai importante elemente ale succesului personal și profesional.
Atunci când mindsetul este aplicat împreună cu abilitățile, rezultatele nu întârzie să apară, iar acestea îți pot aduce recunoaștere socială, cum ar fi un job mai bine plătit.
Dacă aș vrea să-mi schimb mindsetul, aș face două lucruri:
Aș învăța tot ce pot despre mentalitatea de creștere pentru a-mi consolida bazele.
Aș urmări toate intervențiile publice ale celor care au reușit în domeniul meu de interes. De exemplu, în antreprenoriat, mi-aș alege 3-5 personalități publice cu care rezonez și aș asculta/interpreta ce spun în emisiuni TV, podcasturi sau ce scriu în articole și cărți.
Atenție, aici am o mențiune importantă: nu aș asculta interpretările altora, ci aș merge direct la sursă și aș încerca eu să înțeleg cum gândesc acești oameni.
În ultimele luni, am contribuit la un startup din domeniul fintech, iar faptul că am ascultat săptămâni întregi lideri din acest domeniu, precum fondatorul Revolut, m-a ajutat să înțeleg mai bine mentalitatea celor care au avut succes aici.
Desigur, vei avea nevoie și de abilități tehnice, pe care le dobândești prin studiu aprofundat. Totuși, pentru ca aceste abilități să aibă impact maxim, trebuie să-ți cultivi mindsetul.
7/ Când vine vorba de motivele pentru care unii oameni încă nu au reușit, deseori auzim: „Nu am nevoie de un curs, o carte sau un mentor. Mă descurc singur.”
Dar adevărul este simplu: dacă te descurcai singur, ai fi reușit deja. Faptul că discuția despre nereușită există sugerează că poate e timpul să schimbi abordarea.
Dacă încă nu ai atins rezultatele pe care le visezi, ia în considerare să ceri ajutorul unui specialist, să citești o carte valoroasă sau să înveți de la cei care au deja succes în situații asemănătoare cu ale tale. Schimbarea începe când accepți că nu trebuie să faci totul pe cont propriu.
8/ Dacă poți fi orice, fii un om de acțiune. ****Lumea nu a dus niciodată lipsă de oameni care vorbesc și critică.
Dar cei care se ridică și acționează sunt rari – alege acest drum și ignoră criticii.
Sponsorul acestei ediții
Rămâi informat cu ce se întâmplă în lume și susține acest newsletter prin accesarea linkului sponsorului nostru:
Looking for unbiased, fact-based news? Join 1440 today.
Upgrade your news intake with 1440! Dive into a daily newsletter trusted by millions for its comprehensive, 5-minute snapshot of the world's happenings. We navigate through over 100 sources to bring you fact-based news on politics, business, and culture—minus the bias and absolutely free.
🗨️8 idei împrumutate de la alții
1/ După ce am scris ultimul punct de mai sus, mi-am amintit de poezia Criticilor mei, scrisă Mihai Eminescu:
Critici voi, cu flori deșerte,
Care roade n-ați adus -
E ușor a scrie versuri,
Când nimic nu ai de spus.
QED.
2/ Paradoxul Automatizării este că, cu cât devin mai bune instrumentele noastre digitale, cu atât ne este mai greu când acestea nu funcționează. Ca prietenul nostru de mai jos, care a aruncat harta… și a rămas fără semnal!

3/ Lu Xun despre puterea speranței: „Speranța este ca un drum de țară; la început nu era niciun drum, dar după ce mai mulți oameni trec peste, drumul prinde viață.”
4/ Încă din 1971, Herbert A. Simon, un economist laureat al Premiului Nobel, ne-a atras atenția asupra direcției în care ne îndreptam: „Într-o lume bogată în informații, abundența de informații înseamnă lipsa de altceva: o sărăcie de ceea ce informația consumă . Ce consumă informația este destul de evident: atenția celor care o primesc.”
Fii selectiv cu ce îți consumă atenția. Elimină restul fără milă.
5/ „Nu ești atât de bun pe cât crezi. Nu ai înțeles totul . Rămâi concentrat. Fă mai bine.” - Ryan Holiday
6/ „Începe ceva nou. Uită de lansarea perfectă sau de echipamentul potrivit sau de partenerul ideal. Doar începe.” — Matthew Dicks
7/ „Pune-ți mâna de fier într-o mănușă de catifea.” - Napoleon Bonaparte
8/ ”Principalul dușman al deciziilor bune este lipsa unor perspective suficiente asupra unei probleme.” - Shane Parrish
Caută mereu un unghi nou din care să privești problema.
🔥8 recomandări interesante
1/ Cred că fiecare dintre noi e implicat sau chiar trebuie să conducă diverse proiecte. Iată o analiză despre cum vede Jeff Bezos, CEO Amazon, un proiect de success.
2/ Vanessa Van Edwards de la Science of People este una dintre cele mai urmărite creatoare de conținut pe tema limbajului non-verbal. Recent, a susținut un live pe YouTube care merită vizionat. Acesta explorează semnalele care te fac memorabil. În plus, pe parcursul videoului, vei găsi informații despre noul ei curs de limbaj non-verbal.
3/ Chris Do recomandând top 3 cărți de business. Recunosc, nu am auzit de niciuna. :)
4/ Având în vedere că vorbeam despre concentrare, am găsit un top al celor mai populare aplicații pentru telefon care te ajută. Link aici. Ai folosit vreuna până acum?
5/ Idei, sau mai degrabă sfaturi, pentru cei care cu vârste între 30 și 40 de la Ray Dalio. Merită vizionat, în special dacă ai aproape 30 de ani.
6/ Apropo despre idea ca liderii sa vorbească la final, sau efectul HIPPO - highest paid person opinion-, iată un articol de unde poți afla mai multe.
7/ Te simți copleșit? Iată o posibilă rezolvare practică.
8/ [funny, dar și educativ] Iată o diferență între cum comandă americanii vs. francezii vin. În loc de americani, poți pune „românii” și e cam aceeași poveste. Și nu o zic în sens rău, ci doar ca o constatare.
✍️În încheiere
Sper ca măcar o idee din acest newsletter să te fi inspirat să treci la acțiune.
Iar dacă este util ce citești săptămână de săptămână, trimite acest newsletter unui prieten sau coleg de la serviciu folosind linkul de referral de mai jos. La 10 prieteni care se înscriu la newsletter din linkul tău, vei primi un mini program personalizat de coaching, de până la 3 ședințe, cu un coach profesionist + multe alte surprize.
În acest fel ne vei ajuta să promovăm newsletterul și să ajungem la cât mai multe persoane, iar tu îți vei ajuta colegul sau prietenul cu informații utile și recomandări bine alese.
Pe data viitoare!
Adrian & Bogdan
PS: Datorită volumului mare de informații pe care îl punem în fiecare newsletter și timpul scurt avut la dispoziție, am folosit pe alocuri asistenți AI pentru a evita greșelile de ortografie și pentru a face textul mai ușor de citit.
Reply